Türkiye Startup Yatırımları 2024: Erken Aşama Yatırımların Yükselişi

Türkiye Startup Yatırımları 2024: Erken Aşama Yatırımların Yükselişi
Türkiye'de geçen yıl startup yatırımlarında işlem sayısı 331'e yükselirken, 280'ini tohum aşama yatırımlar oluşturdu. KPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan 'Türkiye Startup Yatırımları 2024' raporuna göre, startup yatırımlarında hem işlem sayısında hem de işlem hacminde artış kaydedildi. 2023'te 297 olan toplam işlem sayısı, geçen yıl 331'e yükseldi. Geçen yıl startup yatırımlarında işlem sayısı bakımından tohum aşama yatırımlar 280 adetle dikkati çekerek, bu sayı, toplam yatırım işlem sayısının yüzde 85'ine denk geldi.
Yatırımlarda işlem hacminin büyük bölümü satın almalar ve ileri aşama yatırımlardan oluşurken, toplam işlem hacmi ise 2,6 milyar dolara ulaştı. Sektör temsilcileri, fintek, biyoteknoloji, yapay zeka ve yazılım gibi sektörlerde erken aşama yatırımların yoğunlaşmasının ekosistemin olgunlaşmaya başladığını gösterdiğine işaret etti. 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, geçen yıl Türkiye girişim ekosisteminde satın alma ve ileri aşama yatırımların, toplam yatırım hacminin yüzde 87'sini oluşturduğunu belirtti.
Yatırımcıların Yönelimi ve Sektörler
Karabey, 'Satın almalar yüzde 58, ileri aşama yatırımlar ise yüzde 29 pay aldı. Bu, ekosistemin olgunlaşmaya başladığını ve yatırımcıların risk/getiri dengesinde daha büyük ve istikrarlı şirketlere yöneldiğini gösteriyor.' dedi. Pazar büyümeye devam ederken, gelecek dönemde özellikle fintek, e-ticaret ve yazılım dikeylerinde daha fazla satın alma görmeyi beklediklerini ifade etti. İleri aşama yatırımların sürdürülebilirliğinin büyük ölçüde global yatırımcı ilgisine bağlı olduğunu dile getirdi.
Karabey, 2024'te Türkiye'de tohum aşama yatırımlarının 280 işlemle toplam yatırım işlemlerinin yüzde 85'ini oluşturduğunu belirtti. Bu, erken aşama startupların yatırımcılar için hala cazip olduğunu gösteriyor. Küresel ölçekte tohum aşama yatırımları azalırken, Türkiye'de bu alanda artış gözlemlenmesi ekosistemin dinamizmini ortaya koyuyor. Bu büyümede melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonlarının (GSYF) rolü büyük.
Türkiye'nin Avrupa'daki Yeri
Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, Türkiye'nin uzun süredir tohum aşamasında yatırım çekme konusunda oldukça başarılı olduğunu belirtti. TÜBİTAK BiGG fonu sayesinde Türkiye'nin 2024'te erken aşama yatırımlar açısından, 'Avrupa'da en çok yatırım alan ikinci ülke' olduğunu ifade etti. İngiltere 441 yatırımla ilk sıradayken, Türkiye 263 yatırımla ikinci sırada yer aldı. Bu durum, ekosistemimizin erken aşamada güçlü bir ivme yakaladığını gösteriyor.
Bahçıvanoğlu, Türkiye Startup Yatırımları raporuna göre, Türkiye'deki toplam tohum aşama yatırım sayısının 280'e ulaştığını ve toplam yatırım hacminin 120 milyon dolar olduğunu söyledi. Yatırım sayısı olarak ciddi bir artış olsa da toplam yatırım hacminin hala dünya ortalamalarının gerisinde olduğunu dile getirdi. Türkiye'de yatırımcılar genellikle daha küçük ölçekli işlemlere yöneliyor.
Girişimlerin Büyüme Stratejileri
Erken aşama girişimlerin başarılarının sürdürülebilir büyümeye dönüşmesi için Seri A aşamasına geçişte yaşanan zorlukların aşılması gerektiğini vurgulayan Bahçıvanoğlu, girişimcilerin genellikle yerel pazara fazla odaklandığını belirtti. Bu durum, küreselleşme sürecini geciktiriyor ve Seri A yatırımları için gerekli metriklere ulaşma süresini uzatıyor. Daha fazla global yatırımcının dahil olması, girişimlerin uluslararası büyüme stratejilerini daha erken benimsemesi için kritik önem taşıyor.
Bahçıvanoğlu, Türkiye'nin erken aşama yatırımlarda Avrupa'nın en aktif ülkelerinden biri olarak öne çıktığını ifade etti. Yatırım ekosisteminin güçlenmesi ve girişimlerin daha ileri aşamalara sorunsuz geçiş yapabilmesi için atılacak adımlar bu ivmeyi artıracaktır. Girişimlerin erken aşamada hızlı büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için müşteri kazanımı, nitelikli takım kurma, pazarlama stratejisi oluşturma ve globalleşme gibi adımları hızla atması gerektiğini de sözlerine ekledi.