Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler

15.03.2025 18:10
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri duyurdu. Balıkçılar için önemli kolaylıklar sağlanacak.

Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri duyurdu. Balıkçılar için önemli kolaylıklar sağlanacak. Bu düzenlemeler, balıkçıların denizdeki emniyet sertifikalarını yenileme süreçlerini kolaylaştıracak ve istihdam kaynaklarını artıracak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da balıkçılarla sahurda bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamada, balıkçı gemilerinde çalışacak gemi insanlarının yeterliliklerini değiştirmeden istihdam edilebileceğini belirtti. Uraloğlu, “Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız, ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını kursa gitmeden veya sınava girmeden yenileyebilecek.” dedi.

Balıkçılığın Önemi ve Zorlukları

Balıkçılığın sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bir tutku olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Denizlerin tuzlu sularında, rüzgârın ve dalgaların amansız mücadelesine göğüs gererek, ekmeğini kazanan sizler, aslında sadece bir mesleği icra etmekle kalmıyor, aynı zamanda bir yaşam biçimini, bir kültürü de yaşatıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, balıkçıların çoğu zaman sevdiklerinden uzak kalmayı göze aldığını belirtti. “Bu nedenle bu meşakkatli mesleği icra eden siz kıymetli kardeşlerime aziz milletimiz adına teşekkür ediyorum.” diyerek balıkçılara başarılar diledi.

Yeni Düzenlemeler ve İstihdam Artışı

Bakan Uraloğlu, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde yapılacak yeni düzenlemelerle balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının artacağını öngördüklerini ifade etti. “Bu sayede balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının da artacağını öngörüyoruz.” dedi.

Uraloğlu, “150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi ve su aracı sayımız 2017 yılında 279 iken bu sayı 2024 yılında 445’e çıkarak yüzde 59 oranında artmıştır.” diyerek Türkiye’nin balıkçılık potansiyelini vurguladı.

Balıkçı Barınakları ve Yakıt Desteği

Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini belirtti. “2002 yılında 302 tane balıkçı barınağı vardı, hepsini onardık ve çağa uygun hale getirdik.” diyerek yapılan çalışmaları anlattı.

Öte yandan, balıkçı gemilerine verilen yakıt desteği hakkında bilgi veren Uraloğlu, “1 milyon 756 bin tonunu balıkçı gemilerine verdik.” dedi. Bu desteklerin balıkçılığın sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu ifade etti.

Gelecek Vizyonu ve İnovasyon

Uraloğlu, Türkiye’nin balık avlama gemileri inşasında önemli bir konumda olduğunu belirtti. “Bugün kendi ihtiyacı ölçüsünde inşa ettiği gemilerin yanı sıra bu gemilerin ihracatında da ciddi bir aşama kaydettiğimizi de söylemek isterim.” dedi.

Son olarak, balıkçıların küresel bazda rekabetçiliğini artırmak için gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirten Uraloğlu, “Yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız.” diyerek desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Bize Ulaşın