Cengiz Holding'den Gidengelmez Dağları'nda Maden Arama Açıklaması

Cengiz Holding'den Gidengelmez Dağları'nda Maden Arama Açıklaması
Cengiz Holding, Antalya Akseki’deki Gidengelmez Dağları’nda maden aramak amacıyla mevcut izin sahasını artırmak için başvuru yaptı. Şirket, doğaya zarar verilmeyeceğini ve titreşimsiz dinamit patlatılacağını açıkladı. Ayrıca, arama alanının köylere 700 metre uzaklıkta olduğunu savundu.
Şirketin yaptığı açıklamada, “Alüminyum, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir” ifadesi dikkat çekti. Cengiz Holding, maden alanının 1. 700 kat artırılmak istendiği bilgisinin doğru olmadığını belirtti. Akseki Boksit Madeni, 1960’lı yılların ikinci yarısında Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından işletilmek üzere Eti Alüminyum’a devredilmiştir.
Proje Alanı ve Mesafe Bilgileri
Cengiz Holding, ÇED başvurusu kapsamında ÇED alanının 447,53 hektar olduğunu ve ocak alanı ile tüm fiziksel yapıların yer alacağı kullanım alanının 241 hektar olacağını açıkladı. İki maden ocağının biri 12 hektar, diğeri 75 hektar; toplamda 87 hektarlık alanda yer alacağı belirtildi. Halihazırda arazide herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.
Şirket, maden alanının Değirmenlik Köyü’ne 300 metre mesafede olduğu bilgisinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Proje alanı, Değirmenlik Köyü merkezine yaklaşık 700 metre, Süleymaniye Köyü merkezine yaklaşık 1 kilometre, Salihler Köyü merkezine ise yaklaşık 3 kilometre mesafede yer almaktadır.
Yaban Hayatı ve Ekosistem Değerlendirmesi
Cengiz Holding, proje alanının yaban keçileri üzerinde olası etkilerine dair Hacettepe, Niğde ve Kırıkkale üniversiteleri tarafından hazırlanan Ekosistem Değerlendirme Raporu'nu paylaştı. Rapor, bahsi geçen alanın yaban keçilerinin üreme alanında olmadığını ve beslenme ile habitat tercihleri bakımından tercih etmediklerini ortaya koydu.
Şirket, üretimde cevherin çıkarılması sürecinde patlatma dizaynının yaban hayatına uygun şekilde yapılacağını ve titreşim seviyesinin minimize edileceğini belirtti. Bu sayede, çevresel etkilerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
Rehabilitasyon Planı ve Toprak Yönetimi
Projenin başlangıç sürecinde 10 cm kalınlığındaki nebati toprak sıyrılarak bitkisel toprak depolama alanında depolanacaktır. Cengiz Holding, hazırlamış olduğu 13 yıllık rehabilitasyon planı kapsamında her yıl bir önceki yılın pasa alanının depolanan bitkisel toprak serilerek rehabilite edileceğini taahhüt etti.
Proje ilerlerken eş zamanlı olarak rehabilitasyon çalışmaları yürütülecektir. İlk yıl pasa alanı olarak kullanılacak 10,8 hektarlık alanın ikinci yıl rehabilite edilmesi planlanmaktadır. Bu süreç, çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır.
Sonuç ve Stratejik Öneme Sahip Alüminyum
Cengiz Holding, proje alanı ve etki alanının biyolojik çeşitliliğini belirlemek için bilimsel ve teknik çalışmalar yaptığını açıkladı. Haberde bahsi geçen hayvan türlerinin Anadolu geneline yayılmış türler olduğu vurgulandı. Gidengelmez Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda faaliyette bulunacak 6,2 hektarlık alanın oldukça küçük olduğu belirtildi.
Şirket, madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’nin tek entegre alüminyum tesisine sahip olduğunu ifade etti. Talebin her geçen gün arttığı, ülkemiz için stratejik öneme sahip alüminyumu üretmek için mevcut maden alanındaki kapasite artışının kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.