Ege Denizi'nde Deniz Çekilmesi: Uzmanlardan Açıklamalar

09.02.2025 15:48
İzmir'in Seferihisar ilçesinde deniz çekilmesi yaşandı. Uzmanlar, bu durumun tsunami ve depremlerle ilgisi olmadığını belirtti. Detaylar haberimizde.

Ege Denizi'nde Deniz Çekilmesi: Uzmanlardan Açıklamalar

İzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi'nde deniz çekildi ve tekneler karaya oturdu. Ege Denizi'nde devam eden deprem fırtınası, vatandaşları tedirgin etti. Uzmanlar, bu olayın tsunami ve depremlerle hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı.

Deniz çekilmesi, Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan itibaren yaşanan deprem fırtınası sırasında meydana geldi. İzmir'in Sığacık Mahallesi'nde deniz, sert poyraz nedeniyle karadan 100 metre uzaklaştı. Bu durum, teknelerin karaya oturmasına ve deniz yüzeyinde küçük adacıkların oluşmasına neden oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu olayın korkulacak bir durum olmadığını belirtti.

Deniz Çekilmesinin Nedenleri

Prof. Dr. Doğan Yaşar, denizin çekilmesinin sert poyraz nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti. 'Deniz karadan 100 metre uzaklaştı, bu 150 metreye kadar çıkabilir. Ama korkulacak bir şey yok, bu olayın tsunami ve depremle hiçbir ilgisi yok' dedi. Ayrıca, bu olayın her yıl şubat ve mart aylarında zaman zaman görüldüğünü vurguladı.

Deniz çekilmesi, İzmir'de 4 Şubat'ta başlayan sert poyrazın etkisiyle meydana geldi. Prof. Dr. Yaşar, 'Poyrazın sertliği nedeniyle deniz seviyesi yavaş yavaş düşmeye başladı. Şu anda burada da su seviyesi yaklaşık olarak 40-50 santim düşmüş durumda' şeklinde konuştu. Bu durum, deniz seviyesinin daha da düşeceğini gösteriyor.

Doğadan Korkmamak Gerekiyor

Prof. Dr. Yaşar, Türkiye'de doğadan korkulması gerektiği algısının yanlış olduğunu belirtti. 'Doğadan korkmaya başladık. Çünkü afetleri felakete çeviriyoruz. Doğadan korkulmaz, doğa arkadan vurmaz' dedi. Uzman, gerekli önlemler alındığında doğanın sorun yaratmayacağını ifade etti.

Yaşar, 'Ancak en küçük doğa hareketinde bile korkudan titriyoruz' diyerek, insanların doğa olaylarına karşı duyduğu korkunun gereksiz olduğunu vurguladı. Bu tür olayların doğanın bir parçası olduğunu ve normal karşılanması gerektiğini belirtti.

Silivri'deki Durum

İstanbul Silivri'de de deniz yaklaşık 150 metre çekildi. Bu durum, küçük adacıkların oluşmasına neden oldu. Dron görüntüleri, denizin çekilmesiyle oluşan manzarayı gözler önüne serdi. Yağışa rağmen suyun çekilmesi, burada da vatandaşları tedirgin etti.

Prof. Dr. Yaşar, 'Körfezde de şu anda su en az 50 santim çekilmiş durumda, ama körfezde su derin olduğu için pek hissetmiyoruz' dedi. Sığ alanlarda ise bu durum daha belirgin hale geliyor. Bodrum ve Akyaka gibi yerlerde de benzer durumların yaşanabileceği ifade edildi.

Bize Ulaşın