Kontrolsüz Düşüş: Kosmos 482 Uzay Aracının Tehlikesi

Kontrolsüz Düşüş: Kosmos 482 Uzay Aracının Tehlikesi
07.05.2025 05:59
Sovyetler Birliği döneminden kalma Kosmos 482 uzay aracı, kontrolsüz bir şekilde Dünya'ya düşmek üzere. Uzmanlar, düşüşün Türkiye dahil birçok yerleşim alanına risk oluşturduğunu belirtiyor.

Kontrolsüz Düşüş: Kosmos 482 Uzay Aracının Tehlikesi

Önümüzdeki birkaç gün içinde, Sovyetler Birliği döneminden kalma, yarım tonluk bir uzay aracı, kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşecek. 1972'de fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracının iniş modülünün Venüs'e gitmesi bekleniyordu fakat teknik bir hata nedeniyle dünyanın yörüngesinde kaldı. Bilim insanları, aracın düşme olasılığının yüksek olduğu bölgeler arasında Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye dahil Güneydoğu Avrupa'yı sayıyor.

Uzay aracı, 31 Mart 1972'de Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Venera 8 uzay programının bir parçası olan bu araç, gezegenler arası keşif görevlerinde başarı olasılığını artırmak amacıyla tasarlandı. Ancak, teknik bir hata nedeniyle Dünya'nın yörüngesinde mahsur kaldı ve iniş modülü Venüs'e ulaşamadı.

Teknik Hatalar ve Sonuçları

Fırlatmanın ilk üç aşaması planlandığı gibi tamamlandı. Ancak, ek güç bloğunun çalışmaması nedeniyle uzay aracı, Dünya'nın yörüngesinden çıkamadı. Bu durum, aracın 'Kosmos 482' adıyla anılmasına yol açtı. NASA'nın internet sitesine göre, uzay aracı dört parçaya ayrıldı ve iki parça atmosferde yanarak yok oldu.

Uzay konularında yayın yapan popüler Telegram kanalının yöneticisi Georgi Trişkin, titanyum yakıt tanklarının parçalarının birkaç gün içinde yörüngeden çıkıp Yeni Zelanda'ya düştüğünü belirtti. Diğer parçaların ise elips bir yörüngede kaldığı ve Dünya'dan 9800 kilometre uzaklığa kadar ulaştığı ifade edildi.

Düşüşün Olası Etkileri

Kosmos 482'nin düşüşü, kontrolsüz bir şekilde gerçekleşecek. Uzmanlar, bu durumun tehlikeli olabileceğini vurguluyor. Özellikle, aracın atmosferde parçalanmayacağı ve yanmayacağı düşünülüyor. Bu, modülün Venüs'e inmek için tasarlanmış olmasından kaynaklanıyor.

Georgi Trişkin, iniş modelinin Venüs'e daha zorlu bir giriş için tasarlandığını belirtiyor. Ancak, aracın tam anlamıyla hayatta kalma ihtimali düşük. Gözlemler, paraşütünün uzun süre önce serbest bırakıldığını gösteriyor ve bu durum yapının sağlamlığının bozulduğunu ortaya koyuyor.

Nereye Düşecek?

Trişkin, yörünge güzergahının hesaplamalarının kalıntıların büyük ihtimalle karaya düşeceğini gösterdiğini ifade ediyor. Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan gibi bölgelerin üzerinde yerleşim birimlerine düşme riski bulunuyor. Düşüşün, saatte 242 kilometre hızla gerçekleşmesi durumunda, patlama enerjisinin birkaç yüz gram TNT'nin patlamasına eşdeğer olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, Kosmos 482'nin 8 ila 14 Mayıs arasında Dünya'ya düşmesini bekliyor. Bu süreçte, uzay aracının düşebileceği yerler arasında Türkiye'nin de bulunduğu ifade ediliyor. Kontrolsüz bir düşüş, yerleşim alanları için ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Bize Ulaşın