Türkiye'de Atık Yönetiminde Devrim: Depozito Saha Yönetim Sistemi
Türkiye'de Atık Yönetiminde Devrim: Depozito Saha Yönetim Sistemi
Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin pilot uygulaması hayata geçti. Projenin yıl sonunda 81 ilin tüm ilçelerinde uygulanması planlanıyor. Bu uygulamayla vatandaşlar atık içecek şişelerini çöpe atmak yerine geri dönüştürerek para kazanabilecek.
Atık İçecek Kutularının Geri Dönüşümü
Türkiye'de her yıl 30-35 milyon ton katı atık ortaya çıkıyor. Bu atıkların yüzde 20 ila 25'ini içecek kutuları ve pet şişeler oluşturuyor. Bu atıkların yönetilmesi amacıyla Türkiye Çevre Ajansı'nın dahil olduğu Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile vatandaşlar, içeceklerinin atığa dönüşen kutularını geri dönüşüm makinelerine atarak karşılığında alabilecek.
Bu sistem, atıkların geri dönüşümünü teşvik ederken, aynı zamanda vatandaşların ekonomik kazanç sağlamasına da olanak tanıyor. Geri dönüşüm makineleri, atıkların geri kazanımını kolaylaştırarak çevre dostu bir yaklaşım sunuyor. Bu uygulama, atık yönetiminde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bakan Kurum'un Açıklamaları
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, DSYS'nin kurulması ve işletilmesiyle ilgili işbirliği protokolünü imzaladı. Kurum, '20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık' dedi. Ayrıca, 'Ambalajlar artık atık değil, depozito iade makineleri ile ham madde olacak' ifadelerini kullandı.
Her yıl yaklaşık 25 milyar şişeden daha fazlasını kapsayacak olan bu sistem, 2025 yılı sonu itibarıyla 85 milyon vatandaşımıza hizmet verecek. Uygulamanın yıl sonuna dek her il ve ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla gerçekleştirileceği vurgulandı.
Pilot Uygulama Sakarya'da Başladı
Projenin pilot uygulaması Sakarya'da başladı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, 'Sıfır atık ve sıfır emisyon iddiasıyla yürüttüğümüz çalışmaların, böylesine önemli bir gelişmeyle güçlenmesi bizim için çok kıymetli' dedi. Başkan, temiz bir Sakarya hayali kurduklarını belirtti.
Bu pilot uygulama, çevre koruma bilincini artırırken, vatandaşların ekonomik kazanç sağlamasına da olanak tanıyor. Sakarya'da atık toplama makinelerinin kısa süre içinde devreye girmesi bekleniyor. Bu uygulama, çevre dostu bir yaklaşımın örneği olarak öne çıkıyor.
Kazanılan Paraların E-Cüzdan Hesabına Yatırılması
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması ile bu logonun bulunduğu plastik, cam ve alüminyum içecek şişeleri, sisteme entegre olan depozito iade makinelerine iade edilebilecek. İade edilen her ambalaj başına belirlenecek tutarda teşvik bedeli, vatandaşın e-cüzdan hesabına ödenecek.
Sakarya'da pilot uygulaması başlayacak olan projenin yıl sonuna dek 81 ilde ve ilçelerinde uygulanması planlanıyor. Bu sistem, atık yönetiminde yeni bir dönemi başlatacak ve çevre bilincini artıracak.